Viimeinen jääkäri

Vvalve1äinö Valve syntyi Lappeenrannan kasarmialueella 28.12.1897. Isä oli Suomen Rakuunarykmentin aliupseeri Matti Vähätupa. Päätettyään koulun Lappeenrannassa Valve aloitti opinnot Tampereen teknillisessä opistossa. Hän muutti nimensä ja lähti jääkäriksi Saksaan. Valve sai tykistökoulutuksen ja osallistui vapaussotaan kapteeniksi ylennettynä jääkäritykistössä..

Vuonna 1924 hänet määrättiin rannikkotykistön komentajaksi ja ylennettiin everstiksi. Vuonna 1927 sekä rannikkopuolustus että laivasto määrättiin Valveen johtoon. Merivoimien komentajana hän hoiti tätä tehtävää koko sotien ajan aina eroonsa saakka vuonna 1946. Kenraalimajuriksi hänet ylennettiin 37-vuotiaana vuonna 1933, kenraaliluutnantiksi vuonna 1941 ja jääkärikenraaliksi vuonna 1992.
Väinö Valve toimi sodan jälkeen lyhyen ajan puolustusministerinä. Erottuaan puolustusvoimista hän toimi Kansallis-Osake-Pankin palveluksessa Saarijärvellä ja Helsingissä. Valve oli eri kausina Upseeriliiton, Jääkäriliiton ja Sotainvalidien Veljesliiton puheenjohtaja.

Viimeinen jääkäri, jääkärikenraali Väinö Valve kuoli 99-vuotiaana Marian sairaalassa Helsingissä 11.3.1995. Väinö Valveelle järjestettiin valtiolliset hautajaiset sotilaallisin kunnianosoituksin. Kenraalit Sami Sihvo ja Alpo Kantola, amiraali Sakari Visa, kenraalit Pertti Nykänen, Juha Kainulainen, Pentti Lehtimäki, Asko Sivula ja amiraali Esko Illi kantoivat arkun kirkosta. Jääkärikenraali Väinö Valve haudattiin Kaartin hautausmaalle jääkäriveljien viereen.
valve2

Etsi

Ajankohtaista

UC-57 sukellusveneen 100-vuotismuistotilaisuus

Tilaisuuden tiedote lue tästä

Jääkärikanslia kesän kiinni

Jääkärikanslia on kesälomalla 16.6. - 4.8.2017.

 

Kiireettömiä sähköposteja voi lähettää ja niitä luetaan satunnaisesti kesän aikana.

 

Hyvää kesää :)

Jääkäripäivä Turussa

 Jääkäripäivää vietettiin Turussa 25.2.2017

 

Lue lisää...
Vuosikokous 11.3.2017

Perinneyhdistyksen vuosikokous pidettiin Forum Marinumissa 11.3.2017,

jossa käsiteltiin sääntöjen määräämäät vuosikokousasiat sekä

kutsuttiin Perinneyhdistyksen kunniajäseniksi Ilkka Halonen, Henrik Lagus ja Erkki Pekki.

Vuosikertomuksen vuodelta 2016 voit lukea tästä

Seuraavat tapahtumat

Ei tapahtumia

Tekstin koko

Decrease font size Default font size Increase font size

Jaa sivu

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn