Pladfinder-kurssi Saksassa 25.2.–30.8.1915

Maximilian BayerTammikuussa 1915 Saksan sotilasjohto ja ulkoministeriö hyväksyivät sotilaskoulutuksen antamisen 200 suomalaiselle. Ylioppilaspiireissä alkoi heti kiireinen vapaaehtoisten värväys. Aluksi kaikki pääsivät vaikeuksitta ulkomaanpassejaan käyttäen Ruotsin kautta Saksaan. Koulutus tapahtui Lockstedtin leirillä Holsteinissa Hampurin pohjoispuolella paikkakunnalla, joka on nykyisin nimeltään Hohenlockstedt. Ensimmäiset miehet saapuivat sinne 25.2.1915. Kokonaismäärä nousi lopulta 189 mieheksi. Vapaaehtoisten enemmistö, 145 miestä, oli suorittanut ylioppilastutkinnon. Heistä 34: llä oli myös akateeminen tutkinto. Enemmistön, noin 64%:n, äidinkieli oli ruotsi.

Suomalaisia ei käsitelty sotilaina, vaan Saksan valtakunnan vieraina olevina siviilihenkilöinä. He käyttivät aluksi saksalaista partiopoikien asua ja heitä kutsuttiin pfadfindereiksi. Myöhemmin vapaaehtoiset saivat saksalaisen jalkaväen asepuvun ja heitä kutsuttiin musketööreiksi. Heidän oikeudellinen asemansa pysyi kuitenkin muuttumattomana.

Koulutusajaksi oli määrätty aluksi neljä viikkoa, mutta aikaa jatkettiin kerta toisensa jälkeen. Koulutus oli tarkoituksenmukaista ja tehokasta. Se vastasi lähinnä myöhempää suomalaista reserviupseerikoulutusta.

Kurssin johtajana ja suomalaisten vapaaehtoisten komentajana toimi alusta lähtien tammikuuhun 1917 asti majuri Maximilian Bayer. Kouluttajina oli neljä saksalaista upseeria ja useita aliupseereita. Myös joukko suomalaisia ylennettiin esimiesasemaan
Gustafsson Sundberg
Majuri Maximilian Bayer oli syntynyt 11.5.1872 Karlsruhessa. Hän oli saanut ensimmäiset sotakokemuksensa esikuntaupseerina Afrikassa. Hän oli Saksan partiopoikaliiton perustajajäsen ja puheenjohtaja kuolemaansa saakka. Majuri Bayerilla oli laaja yleissivistys. Hän oli kirjailija, tunnettu kaunopuhuja, musiikin tuntija sekä nuorisokasvattaja. Hän antautui koko sydämestään suomalaisten vapaustaistelijoiden koulutukseen ja kasvatukseen. Majuri Bayer kaatui rykmentin komentajana Ranskan rintamalla lähellä Verdunia 25.10. 1917. Hänet on haudattu Mannheimiin. Haudalla on suomalaisten pystyttämä muistokivi.

Etsi

Ajankohtaista

UC-57 sukellusveneen 100-vuotismuistotilaisuus

Tilaisuuden tiedote lue tästä

Jääkärikanslia kesän kiinni

Jääkärikanslia on kesälomalla 16.6. - 4.8.2017.

 

Kiireettömiä sähköposteja voi lähettää ja niitä luetaan satunnaisesti kesän aikana.

 

Hyvää kesää :)

Jääkäripäivä Turussa

 Jääkäripäivää vietettiin Turussa 25.2.2017

 

Lue lisää...
Vuosikokous 11.3.2017

Perinneyhdistyksen vuosikokous pidettiin Forum Marinumissa 11.3.2017,

jossa käsiteltiin sääntöjen määräämäät vuosikokousasiat sekä

kutsuttiin Perinneyhdistyksen kunniajäseniksi Ilkka Halonen, Henrik Lagus ja Erkki Pekki.

Vuosikertomuksen vuodelta 2016 voit lukea tästä

Seuraavat tapahtumat

Ei tapahtumia

Tekstin koko

Decrease font size Default font size Increase font size

Jaa sivu

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn