Vapaussota 1918

ven joukot1918Jääkärit palasivat itsenäiseen Suomeen keskelle vapaussotaa, joka oli muuttumassa kansalaissodaksi. Jääkäreille kansan jakautuminen kahtia oli syvä pettymys.

Vuoden 1917 keväästä lähtien oli Suomessa perustettu sekä punakaarteja että suojeluskuntia. Venäjän lokakuun vallankumouksen jälkeen kumouksellinen toiminta kiihtyi myös Suomessa. Maassa oli tammikuun 1918 lopulla noin 65 000 venäläistä sotilasta, joista useita tuhansia osallistui eri vaiheissa aseelliseen toimintaan punaisten puolella.

Järjestyksen saamiseksi maahan senaatti valtuutti 15.1.1918 kenraali C.G. Mannerheimin muodostamaan Pohjois-Suomeen hallituksen joukot ja toimimaan niiden päällikkönä. Senaatti nimesi hallituksen joukoiksi 25.1. suojeluskunnat. Tukialueen varmistamiseksi suojeluskunnat riisuivat aseista 28.1. aamuyöllä Pohjanmaalla olleet venäläiset joukot.

Ensimmäiset aseelliset yhteenotot suojeluskuntien ja punakaartien välillä tapahtuivat tammikuun lopulla 1918. Maaliskuun aikana joukkojen vahvuudet olivat kasvaneet niin, että kummallakin puolella oli noin 70 000 miestä.

Tampereen taistelut maalis-huhtikuussa olivat sodan ratkaisu. Valkoiset valtasivat Tampereen 6.4.1918.

Senaatti kutsui Suomeen myös saksalaisia joukkoja, jotka nopeuttivat sodan päätöstä, mutta eivät ratkaisseet sotaa. Viimeiset taistelut käytiin Etelä-Hämeessä ja Kymenlaaksossa. Helsingissä järjestettiin 16.5.1918 voitonparaati. Laillisen hallituksen joukkojen kärjessä ratsasti kenraali C.G. Mannerheim. Kuninkaallisen Preussin Jääkäripataljoona 27:n lippu liehui 1.Jääkärirykmentin edellä. Vapaussota oli päättynyt. 
  
voit paraatiVapaussodan taisteluissa oli kaatunut molemmilta puolilta yhteensä lähes 7000 miestä. Punainen ja valkoinen terrori, vankileirien aluksi hyvin puutteelliset olot ja toimeenpannut kuolemantuomiot aiheuttivat sen, että sodan seurauksena kuoli yli 30 000 henkilöä. Sodan ja sen seurausten katkerat muistot varjostivat alkuaikoina itsenäistä Suomea. Vasta talvisota yhdisti Suomen kansan.

Etsi

Ajankohtaista

UC-57 sukellusveneen 100-vuotismuistotilaisuus

Tilaisuuden tiedote lue tästä

Jääkärikanslia kesän kiinni

Jääkärikanslia on kesälomalla 16.6. - 4.8.2017.

 

Kiireettömiä sähköposteja voi lähettää ja niitä luetaan satunnaisesti kesän aikana.

 

Hyvää kesää :)

Jääkäripäivä Turussa

 Jääkäripäivää vietettiin Turussa 25.2.2017

 

Lue lisää...
Vuosikokous 11.3.2017

Perinneyhdistyksen vuosikokous pidettiin Forum Marinumissa 11.3.2017,

jossa käsiteltiin sääntöjen määräämäät vuosikokousasiat sekä

kutsuttiin Perinneyhdistyksen kunniajäseniksi Ilkka Halonen, Henrik Lagus ja Erkki Pekki.

Vuosikertomuksen vuodelta 2016 voit lukea tästä

Seuraavat tapahtumat

Ei tapahtumia

Tekstin koko

Decrease font size Default font size Increase font size

Jaa sivu

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn