Jääkärit Jatkosodassa

asemasota vartioJatkosotaan osallistui eri tehtävissä yhteensä 710 jääkäriä. Heistä 418 oli ainakin jonkin aikaa rintamajoukoissa tai ylemmissä kenttäarmeijan johtoportaissa. Vanhimpiin ikäluokkiin kuuluneita jääkäreitä kotiutettiin keväällä 1942 muiden samanikäisten kanssa.

Jääkäreillä oli edelleen hallitseva asema puolustusvoimissa, vaikka jääkäriupseerit eivät pitäneetkään enää tärkeimpiä tehtäviä hallussaan yhtä täydellisesti kuin talvisodan aikana. Päämajassa oli ylipäällikön lähimpänä alaisena vuodesta 1942 lähtien jalkaväenkenraali Erik Heinrichs.

Kenraaliluutnantti Väinö Valve toimi edelleen merivoimien ja kenraaliluutnantti Jarl Lundqvist ilmavoimien komentajana.
Armeijan, armeijakunnan sekä näihin verrattavan ryhmän komentajan tehtävät säilyivät jääkäreillä. Karjalan Armeijan komentajana oli hyökkäysvaiheessa jalkaväenkenraali Erik Heinrichs. Kenraaliluutnantti Lennart Oesch toimi asemasodan aikana Aunuksen Ryhmän ja kesällä 1944 Kannaksen joukkojen komentajana. Kesällä 1944 Aunuksen Ryhmän komentajana oli kenraaliluutnantti Paavo Talvela.

Armeijakunnan komentajina toimivat jo talvisodassa tässä tehtävässä olleiden lisäksi jatkosodan eri vaiheissa kenraalimajurit Hjalmar Siilasvuo, Einar Mäkinen, Antero Svensson, Aarne Blick ja Armas-Eino Martola. Kesän 1944 suurtaisteluiden alkaessa 15 divisioonankomentajasta 12 oli edelleen jääkäreitä. 

Sodan kestäessä rykmentinkomentajan ja pataljoonankomentajan tehtävät siirtyivät yhä enemmän kadettiupseereille. Yhteensä 25 jääkäriupseeria toimi rykmentin- ja 50 pataljoonan- tai patteristonkomentajina. Komppanian- tai patterinpäällikköinä oli 33 jääkäriä. Muissa tehtävissä joukko- osastoissa oli 90 jääkäriä. 

Kotijoukkojen esikunnissa, koulutuskeskuksissa ja suojeluskuntapiireissä palveli runsaasti jääkäreitä. Yhteensä heitä oli kotijoukoissa 249 ja maanpuolustuksen siviilitehtävissä 43. Sotilasläänien komentajina toimi jatkosodan aikana 22 jääkäriä. 

Jatkosodassa menetti henkensä 30 jääkäriä. Heistä 21 kaatui taistelussa. Haavoittuneita jääkäreitä oli 19.
suurhyokkayspanssarikauhu
jarea kenttatykki 

Etsi

Ajankohtaista

Jääkärien Tie -video

Jääkärien Tie-videosta uudistettu versio 

Lue lisää...
Videokooste Jääkärien kotiinpaluun 100v juhlista

Jääkärien kotiinpaluun 100v juhlallisuudet järjestettiin Vaasassa 23.25.2.2018 

Lue lisää...
Perinneyhdistyksen vuosikertomus 2017

Jääkäripataljoona 27:n perinneyhdistys ry:n kertomus toiminnasta vuodelta 2017 luettavissa tästä linkistä

Jääkäreitten kotiinpaluu 100v-juhlien ohjelmalehtiset

Ohjelmalehtiset suomeksi js saksaksi

Lue lisää...

Seuraavat tapahtumat

Ei tapahtumia

Tekstin koko

Decrease font size Default font size Increase font size

Jaa sivu

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn