Jääkärit Vapausodassa

sihvo haglundPääosa jääkäreistä sijoitettiin hallituksen asevelvollisiin joukkoihin. Niistä muodostettiin kolme kaksirykmenttistä jääkäriprikaatia, joiden komentajina olivat saksalaiset everstit Eduard Ausfeldt ja Ulrich von Coler sekä majuri Rainer Stahel. Kaikki kuusi jääkärirykmentin komentajaa ja yhtä lukuun ottamatta kaikki rykmentteihin kuuluvien 18 jääkäripataljoonan komentajaa olivat jääkäriupseereita. Suurin osa jääkäreistä toimi kouluttajina ja sen jälkeen komppanian päällikköinä, joukkueenjohtajina ja esitaistelijoina.

Ylipäällikkö määräsi päiväkäskyssään 23.3.1918, että Jääkäripataljoona 27:ssä palvelleilla upseereilla ja aliupseereilla oli oikeus liittää sotilasarvonsa eteen sana jääkäri.

Osa jääkärijoukoista sai tulikasteensa Tampereen Kalevankankaalla 28.3. ja ehti muutamia päiviä myöhemmin Tampereen valtaukseen. Jääkärijoukot osallistuivat itäisellä Karjalan kannaksella Raudun valtaukseen. Viipurin valtaukseen 28.-29.4. osallistuivat kaikki armeijan jääkärijoukot.

ampumaketjuMonet jääkärit joutuivat vaativampiin tehtäviin, kuin mihin heidät oli koulutettu. Eversti Aarne Sihvo toimi Karjalan rintaman komentajana ja hänen esikuntapäällikkönään oli everstiluutnantti Woldemar Hägglund. Edellinen oli 28- ja jälkimmäinen 24-vuotias. Myös rykmentinkomentajat ja pataljoonankomentajat olivat nuoria ja saaneet lähinnä joukkueenjohtajan koulutuksen.
Vapaussotaan osallistuneista jääkäreistä 178 oli suojeluskunta- ja 68 värvätyissä joukoissa. Jääkärijoukoissa palveli 969 jääkäriä, joista 302 oli upseereita ja 667 aliupseereita tai miehistöön kuuluvia.

Jääkärit olivat ennen kaikkea rintamatehtävissä. Monet olivat esitaistelijoina esimerkkinä muille. Jääkäreiden tappiot olivat hyvin raskaat. Sodassa taistelleista 1261 jääkäristä 127 kaatui ja 238 haavoittui.

Jääkäreiden osuus Suomen itsenäisyystaistelussa oli hyvin ratkaiseva. He muodostivat juuri itsenäistyneen valtion oman armeijan johtajiston rungon ja sen henkisen selkärangan.

Etsi

Ajankohtaista

Jääkärien Tie -video

Jääkärien Tie-videosta uudistettu versio 

Lue lisää...
Videokooste Jääkärien kotiinpaluun 100v juhlista

Jääkärien kotiinpaluun 100v juhlallisuudet järjestettiin Vaasassa 23.25.2.2018 

Lue lisää...
Perinneyhdistyksen vuosikertomus 2017

Jääkäripataljoona 27:n perinneyhdistys ry:n kertomus toiminnasta vuodelta 2017 luettavissa tästä linkistä

Jääkäreitten kotiinpaluu 100v-juhlien ohjelmalehtiset

Ohjelmalehtiset suomeksi js saksaksi

Lue lisää...

Seuraavat tapahtumat

Ei tapahtumia

Tekstin koko

Decrease font size Default font size Increase font size

Jaa sivu

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn