Jatkosodan ansioituneita jääkäreitä

mannerheimristiJatkosodan ja Lapin sodan ansioiden perusteella nimitettiin 20 erityisen ansioitunutta jääkäriä Mannerheim-ristin ritariksi. Tämän kunniamerkin poikkeuksellista arvoa korostaa se, että ritariksi nimitettiin vain 191 sotilasta armeijassa, jossa palveli erilaisissa tehtävissä noin 600 000 miestä. Kaikki kolme ensimmäistä ritaria olivat jääkäreitä. He olivat eversti Ruben Lagus, kenraalimajuri Paavo Talvela ja eversti Erkki Raappana. Sotamarsalkka Mannerheimin ohella jalkaväenkenraali Erik Heinrichs oli ainoa, joka nimitettiin myös 1.luokan Mannerheim-ristin ritariksi. 
Pääosa ritariksi nimitetyistä jääkäreistä oli divisioonan tai suurempien sotatoimiyhtymien komentajia. Rykmentinkomentajia oli neljä ja pataljoonankomentajia yksi. Poikkeuksen muodosti 46-vuotiaana luutnanttina ritariksi marraskuussa 1941 nimitetty Albert Räsänen. Hän oli palvellut talvisotaan asti vääpelinä. Hänet nimitettiin ritariksi rohkeudesta ja tarmokkuudesta hyökkäysvaiheessa raskaan panssarivaunujoukkueen johtajana. Hänet ylennettiin kapteeniksi.

Jo talvisodassa kunnostautuneiden jääkäreiden lisäksi monet jääkärit saivat paljon mainetta jatkosodan aikana. Tunnetuin jääkäriupseeri oli 1. Jääkäriprikaatin ja myöhemmin Panssaridivisioonan komentaja Ruben Lagus. Hänen johtamansa liikkuvat ja iskuvoimaiset joukot saavuttivat erinomaisia tuloksia. Laguksen joukot tunnettiin myös kovasta ja tinkimättömästä kuristaan sekä voimakkaasta hyökkäyshenkisyydestään. Näissä oli nähtävissä jääkäriajan koulutuksen perinteitä. 

Kenraalimajuri Erkki Raappana johti koko sodan ajan divisioonaansa Rukajärven suunnalla. Hän oli korpisodan mestari. Hänen johdollaan lyötiin vihollinen jatkosodan viimeisessä suuressa taistelussa Ilomantsissa elokuussa 1944.
erkki rappanaviljo aukusti_laakso2albert rasanen

Etsi

Ajankohtaista

UC-57 sukellusveneen 100-vuotismuistotilaisuus

Tilaisuuden tiedote lue tästä

Jääkärikanslia kesän kiinni

Jääkärikanslia on kesälomalla 16.6. - 4.8.2017.

 

Kiireettömiä sähköposteja voi lähettää ja niitä luetaan satunnaisesti kesän aikana.

 

Hyvää kesää :)

Jääkäripäivä Turussa

 Jääkäripäivää vietettiin Turussa 25.2.2017

 

Lue lisää...
Vuosikokous 11.3.2017

Perinneyhdistyksen vuosikokous pidettiin Forum Marinumissa 11.3.2017,

jossa käsiteltiin sääntöjen määräämäät vuosikokousasiat sekä

kutsuttiin Perinneyhdistyksen kunniajäseniksi Ilkka Halonen, Henrik Lagus ja Erkki Pekki.

Vuosikertomuksen vuodelta 2016 voit lukea tästä

Seuraavat tapahtumat

Ei tapahtumia

Tekstin koko

Decrease font size Default font size Increase font size

Jaa sivu

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn