Kulttuurin piirissä

jaaakarin morsianJääkäreiden kaunokirjallinen tuotanto on yleensä kytkeytynyt tavalla tai toisella jääkäreiden sotilaalliseen elämäntyöhön. Jääkärivuosien unohtumattomia kokemuksia lukuisat jääkärit ovat kuvailleet muistelmien ja romaanien muodossa. Näitä julkaisuja on noin kolmekymmentä. Tunnetuimpia jääkäriaikojen kuvaajia ovat Erik Heinrichs, Eirik Hornborg, Jalmari Kara, Ruth Munck, Heikki Nurmio, Saara Rampanen, Aarne ja Jussi Sihvo, Viljo Tuompo sekä Sulo-Veikko Pekkola.

Martti Wallenius ja Eero Manninen ovat saaneet mainetta Peräpohjolan luonnon kuvaajina. Eirik Hornborg on kirjoittanut lukuisia ruotsinkielisiä historiallisia romaaneja. Jalmari Karan romaanituotanto on laaja ja korkeatasoinen. Heikki Nurmio on salanimellä ”Aarne Mustasalo” kirjoittanut sarjan nuorisoromaaneja.

Ainoa jääkäri, joka on saavuttanut menestystä sekä kirjailijana että säveltäjänä, on Sam Sihvo, jonka tuotantoon kuuluu muistelmateoksen ja kirjoitelmien lisäksi kaksi laulunäytelmää. Toinen näistä, ”Jääkärin morsian” vuodelta 1921, saavutti lähes ainutlaatuisen menestyksen. Laulunäytelmä kuuluu edelleen suomalaisten teatterien ohjelmistoon.

Tunnetuin jääkäritaiteilija on kuvanveistäjä, professori Lauri Leppänen. Hänen käsialaansa ovat jääkäriliikkeen Hohenlockstedtiin, Vaasaan ja Latviaan pystytetyt muistomerkit. Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat Eino Leinon patsas Helsingissä ja Minna Canthin patsas Tampereella.
japani marssii   kuvanveistaja lauri_leppane   kuvanveistaja lauri_leppane_minna_cant

Etsi

Ajankohtaista

Jääkärien Tie -video

Jääkärien Tie-videosta uudistettu versio 

Lue lisää...
Videokooste Jääkärien kotiinpaluun 100v juhlista

Jääkärien kotiinpaluun 100v juhlallisuudet järjestettiin Vaasassa 23.25.2.2018 

Lue lisää...
Perinneyhdistyksen vuosikertomus 2017

Jääkäripataljoona 27:n perinneyhdistys ry:n kertomus toiminnasta vuodelta 2017 luettavissa tästä linkistä

Jääkäreitten kotiinpaluu 100v-juhlien ohjelmalehtiset

Ohjelmalehtiset suomeksi js saksaksi

Lue lisää...

Seuraavat tapahtumat

Ei tapahtumia

Tekstin koko

Decrease font size Default font size Increase font size

Jaa sivu

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn