Meri- ja ilmavoimat

panssarilaivat fokker Suomen rannikkopuolustuksen ja myöhemmin koko meripuolustuksen kehittämisestä vastasi vuodesta 1924 lähtien silloinen everstiluutnantti, sittemmin kenraaliluutnantti Väinö Valve. Hän oli alun perin kenttätykistöupseeri. Hänet määrättiin vuonna 1924 rannikkotykistön ja myöhemmin rannikkopuolustuksen sekä meripuolustuksen komentajaksi. Vuosina 1933–1946 hän toimi merivoimien komentajana.

Varsinaisia meriupseereita oli jääkäreissä hyvin vähän, sillä Jääkäripataljoona 27:ssä ei annettu merisotakoulutusta. Osa jääkäreistä oli saanut ennen jääkäriaikaansa merenkulkukoulutuksen kauppalaivastossa. Jääkäriupseereista komentaja Kauko Ikonen toimi vuosina 1930–1936 Rannikkolaivaston komentajana. Kommodori Väinö Miettinen toimi vuosina 1930–1951 Merivartiolaitoksen päällikkönä.

Meripuolustuksen kehittämisen kannalta oli tärkeintä uuden aluskaluston rakentaminen ja rannikkopuolustuksen modernisointi. Vuonna 1927 säädetyn laivastolain perusteella hankittiin kaksi panssarilaivaa, neljä sukellusvenettä, neljä moottoritorpedovenettä ja koululaiva Suomen Joutsen. Kenraalimajuri Valve pyrki merivoimien komentajana ja vuodesta 1938 lähtien myös puolustusneuvoston jäsenenä edelleen kehittämään meripuolustusta. 

Jääkäreiden osallistumista ilmavoimien kehittämiseen rajoitti aluksi se, että vain yksi jääkäri, Bertel Mårtenson, oli saanut Saksassa lentokoulutuksen. Hän erosi armeijan palveluksesta majurina vuonna 1927. Vapaussodan jälkeen 9 jääkäriä suoritti ilmavoimien ohjaajan ja 13 tähystäjän tutkinnon. Jääkäriupseerit olivat ilmavoimien ylimmässä johdossa lähes 20 vuotta. Eversti Väinö Vuori, alkuperäiseltä koulutukseltaan jalkaväkimies, oli ilmavoimien esikuntapäällikkönä vuosina 1924–1926 ja komentajana vuosina 1926–1932. Hänen seuraajakseen ilmavoimien komentajaksi määrättiin eversti Jarl Lundqvist, joka oli aikaisemmin palvellut kenttätykistössä. Hän oli kenraaliluutnanttina ilmavoimien komentajana vuoteen 1945 asti, jolloin hän siirtyi puolustusvoimain komentajaksi.
jarl lundqvist vano valve2T

Etsi

Ajankohtaista

Jääkärien Tie -video

Jääkärien Tie-videosta uudistettu versio 

Lue lisää...
Videokooste Jääkärien kotiinpaluun 100v juhlista

Jääkärien kotiinpaluun 100v juhlallisuudet järjestettiin Vaasassa 23.25.2.2018 

Lue lisää...
Perinneyhdistyksen vuosikertomus 2017

Jääkäripataljoona 27:n perinneyhdistys ry:n kertomus toiminnasta vuodelta 2017 luettavissa tästä linkistä

Jääkäreitten kotiinpaluu 100v-juhlien ohjelmalehtiset

Ohjelmalehtiset suomeksi js saksaksi

Lue lisää...

Seuraavat tapahtumat

Ei tapahtumia

Tekstin koko

Decrease font size Default font size Increase font size

Jaa sivu

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn