Jääkäreiden kotiinpaluu 1917-1918

paluu reititSyksyllä 1917 jääkäreiden ensimmäiset etukomennuskunnat lähtivät aselasteineen Suomeen. Ensimmäiseen etukomennuskuntaan kuului kahdeksan jääkäriä. Se sijoitettiin saksalaisten englantilaisilta kaappaamaan Equity-nimiseen rahtilaivaan, jonka päällikkönä oli yliluutnantti Gustav Petzold. Laivassa ollut lasti purettiin loka-marraskuun vaihteessa Vaasan ja Pietarsaaren edustan saarille. Toinen Equityn retki epäonnistui. Vain jääkärit saatiin maihin.

Equityn retkien välillä saapui kahdeksan jääkäriä saksalaisella sukellusveneellä UC 57:llä Loviisan edustalle. Mukana oli aseita ja räjähdysaineita. Paluumatkalla sukellusvene tuhoutui.

Edellisten komennuskuntien lisäksi Suomeen lähetettiin loppuvuonna 1917 ja vuoden 1918 alussa myös muita pieniä jääkäriryhmiä.

Suomen julistauduttua itsenäiseksi 6.12.1917 oli jääkäreiden paluuhetki koittanut. Saksalaiset viivyttivät paluuta, jotteivät Venäjän ja Saksan välillä Brest-Litovskissa käynnissä olleet rauhanneuvottelut olisi vaarantuneet. Tilanne selkiintyi sekä Venäjän bolshevikkihallituksen että Saksan tunnustettua Suomen itsenäisyyden. Nyt ei jääkäreiden paluuta voitu pitää Venäjälle vihamielisenä tekona.
 
Saksan sotaministeriö käski 5.2.1918 hajottaa Jääkäripataljoona 27:n. Hajoituspäiväksi määrättiin 13.2. Uudeksi esimiehekseen jääkärit saivat suomalaisen everstiluutnantti Wilhelm Thesleffin, joka saapui Libauhun Suomen hallituksen valtuutettuna. Jääkärit allekirjoittivat sitoumuksen palvella Suomen armeijassa vähintään vuoden ajan ja he saivat suomalaiset sotilasarvot. Helmikuun 11. päivänä ylennettiin 1130 jääkäriä suomalaisiin sotilasarvoihin. Itsenäisen Suomen armeija oli saanut palvelukseensa tulevia tapahtumia ajatellen äärimmäisen tärkeät 403 upseeria ja 727 aliupseeria.
paluu Equitypaluu Petzoldpaluu Thesleff

Etsi

Ajankohtaista

Jääkärien Tie -video

Jääkärien Tie-videosta uudistettu versio 

Lue lisää...
Videokooste Jääkärien kotiinpaluun 100v juhlista

Jääkärien kotiinpaluun 100v juhlallisuudet järjestettiin Vaasassa 23.25.2.2018 

Lue lisää...
Perinneyhdistyksen vuosikertomus 2017

Jääkäripataljoona 27:n perinneyhdistys ry:n kertomus toiminnasta vuodelta 2017 luettavissa tästä linkistä

Jääkäreitten kotiinpaluu 100v-juhlien ohjelmalehtiset

Ohjelmalehtiset suomeksi js saksaksi

Lue lisää...

Seuraavat tapahtumat

Ei tapahtumia

Tekstin koko

Decrease font size Default font size Increase font size

Jaa sivu

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn