Jääkäripataljoona Libaussa 25.3.1917–13.2.1918

libau-pioneeritMeren rannalla oleva rauhan ajan varuskunta-, kylpylä- ja turistikaupunki Libau (Liepaja) tarjosi hyvät koulutusmahdollisuudet, koska siellä olivat laajat harjoituskentät, ampumaradat, linnoituslaitteet ja sotasatama. Vanhat venäläiset kasarmit olivat kuitenkin epätyydyttäviä, syöpäläiset vaivasivat, vaatetustilanne oli heikko ja ruoka riittämätöntä. Tuberkuloositapauksia oli runsaasti. Keskikesällä joukossa riehui malaria ja punatautiepidemia. Potilaiden hoivaajina ja henkisenä tukena suomalaiset sairaanhoitajattaret Ruth Munck ja Saara Rampanen tekivät suuriarvoista työtä.

Libaussa pataljoonaan perustettiin toinen konekiväärikomppania, ratsuosasto ja tiedonanto-osasto. Kapteeni Julius Knahts luovutti pataljoonankomentajan tehtävät 29.9.1917 kapteeni Eduard Ausfeldtille, josta tuli pataljoonan viimeinen komentaja. Upseerien ja vääpeleiden tehtävät siirtyivät suomalaisten vastuulle.

Odoteltaessa paluuta kotimaahan jääkäreille annettiin jatkokoulutusta. Jokaiselle rivimiehellekin pyrittiin antamaan aliupseerikoulutus. Osa sai Polangan (Polanga) erikoiskurssilla hävitys-, sabotaasi- ja sissikoulutuksen. Jääkäreitä koulutettiin myös moottoripyöräläheteiksi, auton ja moottoriveneen kuljettajiksi, rautatiepalvelukseen ja erilaisiin huollon tehtäviin. Yksi sai lentäjäkoulutuksen.

   Libaussa olon aikana jääkärit laativat suomenkielisen komentosanaston. Mittavin aikaansaannos oli yli 1500-sivuinen Suomalainen sotilaskäsikirja. Tämän suomalaisen sotilasammattikirjallisuuden perusteoksen laati Oberzugführer Armas Ståhlbergin johtama työryhmä. Hilfsgruppenführer Heikki Nurmio sanoitti Libaussa Jääkärimarssin, jonka Jean Sibelius sävelsi. Marssilla oli suuri merkitys jääkäreiden yhteenkuuluvuuden kannalta.
libau-ratsutlibau-viestik libau-rannalla 

Etsi

Ajankohtaista

Jääkärien Tie -video

Jääkärien Tie-videosta uudistettu versio 

Lue lisää...
Videokooste Jääkärien kotiinpaluun 100v juhlista

Jääkärien kotiinpaluun 100v juhlallisuudet järjestettiin Vaasassa 23.25.2.2018 

Lue lisää...
Perinneyhdistyksen vuosikertomus 2017

Jääkäripataljoona 27:n perinneyhdistys ry:n kertomus toiminnasta vuodelta 2017 luettavissa tästä linkistä

Jääkäreitten kotiinpaluu 100v-juhlien ohjelmalehtiset

Ohjelmalehtiset suomeksi js saksaksi

Lue lisää...

Seuraavat tapahtumat

Ei tapahtumia

Tekstin koko

Decrease font size Default font size Increase font size

Jaa sivu

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn