Jääkäripataljoona Libaussa 25.3.1917–13.2.1918

libau-pioneeritMeren rannalla oleva rauhan ajan varuskunta-, kylpylä- ja turistikaupunki Libau (Liepaja) tarjosi hyvät koulutusmahdollisuudet, koska siellä olivat laajat harjoituskentät, ampumaradat, linnoituslaitteet ja sotasatama. Vanhat venäläiset kasarmit olivat kuitenkin epätyydyttäviä, syöpäläiset vaivasivat, vaatetustilanne oli heikko ja ruoka riittämätöntä. Tuberkuloositapauksia oli runsaasti. Keskikesällä joukossa riehui malaria ja punatautiepidemia. Potilaiden hoivaajina ja henkisenä tukena suomalaiset sairaanhoitajattaret Ruth Munck ja Saara Rampanen tekivät suuriarvoista työtä.

Libaussa pataljoonaan perustettiin toinen konekiväärikomppania, ratsuosasto ja tiedonanto-osasto. Kapteeni Julius Knahts luovutti pataljoonankomentajan tehtävät 29.9.1917 kapteeni Eduard Ausfeldtille, josta tuli pataljoonan viimeinen komentaja. Upseerien ja vääpeleiden tehtävät siirtyivät suomalaisten vastuulle.

Odoteltaessa paluuta kotimaahan jääkäreille annettiin jatkokoulutusta. Jokaiselle rivimiehellekin pyrittiin antamaan aliupseerikoulutus. Osa sai Polangan (Polanga) erikoiskurssilla hävitys-, sabotaasi- ja sissikoulutuksen. Jääkäreitä koulutettiin myös moottoripyöräläheteiksi, auton ja moottoriveneen kuljettajiksi, rautatiepalvelukseen ja erilaisiin huollon tehtäviin. Yksi sai lentäjäkoulutuksen.

   Libaussa olon aikana jääkärit laativat suomenkielisen komentosanaston. Mittavin aikaansaannos oli yli 1500-sivuinen Suomalainen sotilaskäsikirja. Tämän suomalaisen sotilasammattikirjallisuuden perusteoksen laati Oberzugführer Armas Ståhlbergin johtama työryhmä. Hilfsgruppenführer Heikki Nurmio sanoitti Libaussa Jääkärimarssin, jonka Jean Sibelius sävelsi. Marssilla oli suuri merkitys jääkäreiden yhteenkuuluvuuden kannalta.
libau-ratsutlibau-viestik libau-rannalla 

Etsi

Ajankohtaista

Vaasan juhlallisuudet 23.-25.2.2018

katso Vaasan kaupungin tiedote tulevista Vaasan juhlallisuuksista tästä

Laulu vapaudelle konsertti 4.11.2017 klo 13.00

Helsingin kaupungintalolla lue lisää tästä

Ryhmämatka Liepajaan 12.-15.2.2018

Vihdin Liikenteen ryhmämatkan tiedot tässä

Perinneyhdistyksen toimintasuunnitelma- ja vaalikokous

pidetään lauantaina 18.11.2017 klo 13.00

Töölöntorinkatu 2 B auditoriossa 1.krs, Helsingissä.

 

Lue kutsu tästä

Seuraavat tapahtumat

Ei tapahtumia

Tekstin koko

Decrease font size Default font size Increase font size

Jaa sivu

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn